MTA pályázatot nyert a BTK Szociológiai Intézete

2022. július 25. - 09:30
A DE BTK Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke elnyerte az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Pályázat 4 éves támogatását.

A DE BTK Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke elnyerte az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Pályázat 4 éves támogatását. Az elnyert összeg 32 millió forint. A kutatás címe: Falusi kisiskolák a leszakadó térségekben.
A kutatócsoport vezetője: Czibere Ibolya

A program keretében a kutatócsoport vizsgálja a falusi kisiskolák hátrányos helyzetű diákjainak szociokulturális lemaradásait, és enyhítésük lehetőségeit. Ezzel összefüggésben feltárja a hátrányos társadalmi-gazdasági környezetben működő falusi kisiskolák jellemzőit, társadalomtörténeti kontextusait, a lokális társadalomban betöltött funkcióit. Vizsgálja a kistelepülések kisiskoláiban folyó pedagógiai munkát, elemzi a tanári attitűdöket, a hátrányos helyzettel és az etnikai hovatartozással összefüggő gyermeki hátrányok helyi sajátosságait, valamint az iskolai sikereket hátrányosan befolyásoló tényezőket. A nemzetközi tudományos eredményeket is felhasználva, a kutatócsoportban több szakmaterület szakemberei közösen dolgoznak ki a hátrányos helyzetű térségek falusi kisiskoláiban alkalmazható fejlesztési programot a gyermekek szociokulturális hátrányaiból fakadó iskolai lemaradások enyhítésére.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.