GYIK#11 - Mikor szünteti meg a kar hivatalból a hallgatói jogviszonyomat?

A felsőoktatási intézmény egyoldalú nyilatkozattal megszünteti a hallgatói jogviszonyát annak a hallgatónak, aki

 1. többszöri Neptun-beli felszólítás ellenére nem fizeti meg az aktív félévre esedékes költségtérítési és/vagy térítési díjat;
 2. a TVSZ-ben, illetve a tantervben rögzített, a tanulmányokban való előrehaladással kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti:
  A TVSZ BTK melléklet 2. § (5) bekezdése alapján az önköltséges hallgató hallgatói jogviszonya megszűnik, ha az utolsó két aktív félév átlagában nulla kreditet teljesít (kivéve, ha a félévben nulla kredit értékű, érdemjegy nélküli, aláírás köteles tantárgyat teljesít);
 3. egymást követő harmadik alkalommal nem jelentkezik be a következő tanulmányi félévre;
 4. a hallgatói jogviszony szünetelését követően (passzív félév után) nem kezdi meg tanulmányait;
 5. a tantárgyfelvételek vagy vizsgaalkalmak lehetséges számát kimeríti:
  1. 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően tanulmányait megkezdett hallgató esetén, ha egy tárgyat 3. alkalommal vett fel, de nem szerezte meg a hozzá tartozó kreditet.
   Nem szűnik meg a jogviszonya annak az államilag támogatott hallgatónak, aki a nem teljesítést követően átkéri magát költségtérítéses képzésbe a honlapon található nyomtatvány TO-ra történő beadásával. Költségtérítéses képzésre való átvétel esetén újabb 3 tárgyfelvételi lehetősége lesz az adott tárgyból; a 4., 5. és 6. tárgyfelvételt már a TO munkatársa veszi majd fel a hallgatónak a beadott kérelem alapján. Ha az államilag támogatott hallgató nem kéri az átvételét költségtérítéses képzésbe, jogviszonyát a kar hivatalból meg kell, hogy szüntesse.

   A költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató tárgyfelvételeinek megengedett száma hat, de a 4., 5. és 6. tárgyfelvételt már a TO munkatársa veszi majd fel a hallgatónak a beadott írásbeli kérelem alapján.
  2. 2012/2013. tanévben vagy azt követően tanulmányait megkezdő hallgató esetén, ha egy adott tantárgy kreditjét összesen hat vizsga után sem szerzi meg (a vizsgaalkalom elhasználtnak minősül elégtelen érdemjegy szerzése esetén és akkor is, ha a hallgató feljelentkezik a vizsgára, de azon nem jelenik meg és vizsgahiányzását 3 napon belül a TO-n érdemben nem igazolja).
   Nem szűnik meg a jogviszonya annak az állami ösztöndíjas hallgatónak, háromszori tárgyfelvételi lehetőségét kimerítette, de a hatszori vizsgaalkalmat nem használta el, ha átkéri magát önköltséges képzésbe a honlapon található nyomtatvány TO-ra történő beadásával. Önköltséges képzésre való átvétel esetén  további tárgyfelvételi lehetősége van addig, amíg a hatszori vizsgaalkalmat ki nem meríti (a további esetleges tárgyfelvételeket már a TO munkatársa veszi majd fel a hallgatónak a beadott kérelem alapján). Ha az állami ösztöndíjas hallgató nem kéri az átvételét önköltséges képzésbe, jogviszonyát a kar hivatalból meg kell, hogy szüntesse.

   Az önköltséges képzésben részt vevő hallgató tárgyfelvételeinek száma nincs korlátozva, a hatszori vizsgaalkalom elhasználása vonja maga után a hallgatói jogviszony megszűnését.

Frissítés dátuma: 2018.07.24.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.