GYIK#19 - Hány kreditet ajánlott teljesítenem félévente, évente?

Ahhoz, hogy a hallgató (tagozattól függetlenül) a képzési idő alatt megszerezze a diploma megszerzéséhez szükséges kreditszámot, félévente átlagosan 30 kredit teljesítése ajánlott. A 30 kredit a szakos és az egyéb, intézményi szabadon választható kurzusok kreditszámát is tartalmazza.
A tanévben (vagy jogviszony szüneteltetés esetén az utolsó két aktív félévben) az

 1. államilag támogatott (2011 szeptemberében, vagy azelőtt kezdett) és állami ösztöndíjas (legkésőbb 2015 szeptemberében kezdett) hallgatónak összesen legalább 30 kreditet (= az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség legalább ötven százalékát) kell megszereznie. Ha a hallgató az utolsó két aktív félévben a 30 kreditet nem szerezte meg, tanulmányait a következő tanévben csak költségtérítéses képzésben folytathatja.
 2. 2016 szeptemberében vagy azt követően kezdett állami ösztöndíjas hallgatónak összesen legalább 36 kreditet (= két utolsó aktív félév átlagában 18 kreditet) kell megszereznie. Ha  a hallgató az utolsó két aktív félévben a 36 kreditet nem szerezte meg, vagy nem érte el a szabályzatban megállapított tanulmányi átlagot, tanulmányait a  következő  tanévben csak önköltséges képzésben folytathatja. (Kivételt képez az a félév, amelyben a hallgató az intézmény hozzájárulásával külföldi részképzésben vett részt.)
  A  345/2015.  (XI.  19.)  Kormányrendelet  a  36  kredit  teljesítése  mellé  az  alábbi tanulmányi átlag elérését is előírja az állami ösztöndíjas státuszt megtartásához:

  • 2017. szept. 1-től: 2,75;
  • 2018. szept. 1-től: 3,0;
  • 2019. szept. 1-től: 3,25;
  • 2020. szept. 1-től: 3,5.

Frissítés dátuma: 2018.07.24.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.