Mexikói halottak napi ünneplés

2019. november 11. - 09:45
A program záró- és egyben csúcspontja volt a mexikói vendégoktató, Agustín Cadena előadása.

November 6-án a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete a mexikói halottak napjának (Día de los Muertos) rítusairól szervezett programot.
A programnak része volt a hagyományos oltárállítás, amelyen jellegzetes elemek, mint a cukorból és csokoládéból készült koponyák, anyag csontvázak és ételáldozatok kaptak helyet. A résztvevők csoportokat alkotva válaszolták meg a kvízkérdéseket, a nyertes díja egy csokoládéból készült koponya volt. A diákokat koponyát ábrázoló képek színezésére is invitálták. A program záró- és egyben csúcspontja volt a mexikói vendégoktató, Agustín Cadena előadása.

A mexikói őshonos közösségek a halottak napján megünneplik a már eltávozott rokonaik és szeretteik átmeneti visszatérését a földre. Az ünnep minden évben október végén és november elején történik. Ez az időszak a kukorica termesztés éves ciklusát is jelzi, amely az ország legfontosabb élelmiszernövénye. A halottak napjának megünneplése fontos helyet foglal el a mexikói őshonos közösségek életében. A pre-hispán vallási rítusok és a katolikus ünnep két univerzumot egyesítenek, az egyiket az őshonos hitrendszer jellemzi, a másikat a 16. században az európaiak által bevezetett világnézet. 

A halottak napja mexikói ünnepét 2008-ban az UNESCO az emberiség kulturális örökségének részévé nyilvánította.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.