Office vs. Home office – ha igen, miért nem? – Coffee Talk a Debreceni Egyetemen

A beszélgetés a távmunka / távoktatás, illetve az irodai munka / jelenléti oktatás témáit járta körül.

A Debrecen BSC Kerekasztalhoz tartozó 8 cég (4IG, British Telecommunications, Diehl Aviation, EPAM, Flowserve, Deutsche Telecom IT Solutions, NI Hungary Kft., Transcosmos) a Debreceni Egyetemen a 2023/24-es őszi félévben ismét meghirdette magyar nyelvű „Karrieralapozó az üzleti szolgáltató szektorban” című kurzusát (mely kurzus az őszi félévben angol és olasz, a tavaszi félévben pedig német, francia és holland nyelven is elérhető), melynek első alkalmára egy nyitott Coffee Talk programot rendeztek a kurzus szervezői.

A beszélgetésben részt vett Asztalos-Izer Boglárka (Senior Site Operations Manager NI), Dr. Iszály György Barna (Talent Development Specialist, EPAM), Kállai Imre (Head of Engineering, Diehl) és Dr. Grunda Marcell (Germanisztikai Intézet, DE). A beszélgetést Szabó Sándor moderálta (Team Leader, BT).

kerekasztal

A beszélgetés a távmunka / távoktatás, illetve az irodai munka / jelenléti oktatás témáit járta körül. Asztalos-Izer Boglárka többek között kiemelte, hogy a Covid bebizonyította, hogy a home office nincs rossz hatással az elvégzett munka minőségére, a hatékonyságra és produktivitásra, ettől a munkáltatóknak nem kell tartaniuk. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az otthonról végzett munka egyfajta kényelmet és valamilyen fokú buborékot képez a munkavállaló köré, ezért ebből a kényelemből, ha pl. közösségi programokról van szó, nehezebb „kicsalogatni” a munkavállalót.

Kállai Imre csatlakozott ehhez a véleményhez és elmondta, hogy az otthonról végzett munka nagyobb szabadságot ad a munkavállaló számára, mely szabadsággal ugyanakkor felelősen kell bánni, azzal nem szabad visszaélni. Felsővezetőként nagyrészt pozitív tapasztalatai vannak e téren, de egy-egy esetben már előfordult az is, hogy visszaéltek a megelőlegezett bizalommal. Ezért fontos a napi kommunikáció és kapcsolattartás a munkavállalóval, mely egy irodai munka során könnyebben, természetesebben történik.

kép2

Dr. Iszály György Barna folyatva ezt a gondolatmenetet kiemelte, hogy mivel az EPAM elsősorban szoftverfejlesztéssel foglalkozik, ezért a náluk végzett munka nagyrészt otthonról is elvégezhető. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a munkatársak és ő maga is szívesebben bejár dolgozni, mert az azon túl, hogy egy keretet ad a napjának, jobb kapcsolódási pontot is biztosít a munkatársaihoz. Az online beszélgetés soha nem lesz olyan minőségű és értékű, mint egy személyes beszélgetés.

Dr. Grunda Marcell az egyetemi oldalról azt emelte ki, hogy a Covidnak köszönhetően az online felületek, tananyagok bevonása az oktatásba felgyorsult, az oktatók ugyanis rákényszerültek ezek megismerésére és használatára. Mindenképpen a jelenléti oktatás mellett érvelt, mondván, egy online szemináriumon pl. csoportdinamikát létrehozni közel lehetetlen. Ugyanakkor az egyetemnek azt is látnia kell, hogy egyre többen dolgoznak tanulás mellett, ehhez nagy segítség lehet, ha minél több anyagot online is elérhetővé tesznek az oktatók.

kép3

A Germanisztikai Intézetben 2024 őszétől induló új „Vállalati interkulturális menedzsment” mesterképzést pl. igyekeznek úgy kialakítani, hogy ahol feltétlenül szükséges, pl. szemináriumok esetében, ott jelenléti, de ahol ez elhagyható, pl. egy előadás esetében online oktatás valósulhasson meg, ezáltal is vonzóbbá téve a képzést akár aktív munkavállalók számára is.

A beszélgető felek egyetértettek abban, hogy a jelenleg mind a munka világában, mind az oktatásban tapasztalható hibrid megoldások jelenthetik a jövőt. A közönséget bevonva többször kérdést intéztek a hallgatókhoz, akik pl. kézfeltartással jelezték, hogy legtöbbjük legalább 2, de inkább 3 napot is szívesen bent töltene a jövőbeli munkahelyén. Ebből is látszik, hogy a személyes találkozásra és a közösséghez tartozásra igény van, csupán rá kell tudnunk venni magunkat arra, hogy a kényelmes fotelt és a komfortzónánkat elhagyva kilépjünk az offline világba.

 

                                                                                                                                           Írta: Dr. Grunda Marcell

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 08. 11:13