Eredményesen zárultak a Debrecen BSC Kerekasztal üzleti kurzusai

Idén már harmadik éve folytatódik a Debrecen BSC Kerekasztal oktatási programja a Debreceni Egyetemen, amely idén a Bölcsészettudományi Kar, valamint Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) szervezésében valósult meg. A Kerekasztal, amely 9 debreceni multinacionális vállalat együttműködésén alapszik, segít a hallgatóknak felkészülni a munka világára. Ezt a célt szolgálják a magyar, angol, francia, és immár holland nyelvű kurzusai is.

Karrieralapozó az Üzleti Szolgáltató Szektorban

A magyar nyelvű kurzus, mely 2018-ban indult a „Karrieralapozó az Üzleti Szolgáltató Szektorban”  néven évek óta töretlenül népszerű. Fontos tudni, hogy ez a kurzus bármely hallgató által felvehető. Nemcsak bölcsészek, de akár orvostanhallgatók, vagy a Gazdaságtudományi Kar hallgatói is szép számmal képviseltetik magukat. A félév során 10-12 alkalommal, másfél órányi tudásanyagot adnak át a Kerekasztal vállalatainál dolgozó kollégák.

A kurzus koncepciójához tartozik, hogy minden előadást két munkatárs tart, két különböző cégtől. Fontosnak tartja a Kerekasztal ugyanis, hogy a hallgatók minél sokszínűbb, minél átfogóbb képet kapjanak a szektorról. Továbbá a közös, vállalatokon átívelő munka nagyban segíti az együttműködést, csapatépítést is azok között a cégek között, akik egyébként gyakran versenytársak a piacon.

A 12 modult tartalmazó kurzus felöleli az Üzleti Szolgáltató Központok (angolul: Business Service Centers) teljeskörű bemutatását. A BSC-k rövid történetétől és általános bemutatásától kezdve, az általuk használt technológiák, a virtuális munkavégzés, és a munkajogi ismeretekig mindent érintenek az előadások. Fontos az egyéni készségek fejlesztése is. A Debrecen BSC Kerekasztal szakértői számos tanácsot adnak az időgazdálkodás, projektmenedzsment, interperszonális kommunikáció, multikulturális ismeretek területén a hallgatóknak.

Idegennyelvű kurzusok – angol, francia és holland nyelven is

A BSC-k sajátossága, hogy olyan nemzetközi vállalatok, akiknek döntően nemzetközi ügyfelei vannak. Kiemelten fontos a nyelvtudás az iparágban.
Az angol nyelv ismerete már-már evidens, de a többi világnyelv is egyre fontosabbá válik.

A Kerekasztal célja, hogy a szakértők tapasztalatait, üzleti tudását azokon a nyelveken is megosszuk, amelyeket munkatársaink legnagyobb számban beszélnek. 2021-ben a tavaszi félévben francia, az őszi félévben pedig holland nyelven is elindultak kurzusaink az angol és magyar mellett.

Az angol kurzusnak továbbra is a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete (AAI) ad otthont, melynek keretein belül az üzleti angol specializáció hallgatói vehetik fel. A holland nyelvű kurzus a Néderlandisztikai Tanszék, a francia pedig értelemszerűen a Francia Tanszék jóvoltából valósulhat meg.
A magyar nyelvű kurzus szabadon választható tárgy bármely hallgató számára.

A BSC kurzus számokban

2021-ben a magyar kurzust 127 fő, az angolt 32, a francia 17, a holland kurzust pedig 11 fő végezte el sikeresen, összesen 187 fő. A Kerekasztalhoz tartozó vállalatok több mint 50 fős szakmai stáb segítségével lektorálták a tananyagot és adták elő az Egyetemen. Céljuk, hogy a jövőben minél több hallgató számára megteremtsék a lehetőséget a kurzusok felvételére.

A kurzusokat kiegészítő eseményekkel is támogatják. Coffee Talk nevű sorozatunk olyan közvetlen hangvételű, de mégis szakmai tartalommal bíró beszélgetések, ahol 4-5 cégvezető és szakértő mesél karrierről, sikerekről, kihívásokról a hallgatóknak. Az események interaktívak, a hallgatók bátran kérdezhetik a tapasztalt szakértőket. Idén négy eseményen több mint 500 fő hallgatta meg előadásaikat.

A Debrecen BSC Kerekasztalt alkotó cégek: 4IG, BT, Diehl Aviation, DT-ITS, EPAM, Flowserve, NI, transcosmos, UCC.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25