Német nyelvi középiskolai verseny a Germanisztikai Intézetben

Német nyelvi középiskolai verseny a Germanisztikai Intézetben

A Deutsche Telekom IT Solutions immár ötödik éve szervezi meg zsinórban a „Sprichst du Deutsch?” című német nyelvi vetélkedőt középiskolásoknak. A versenyre idén országszerte több mint 750-en jelentkeztek, és a háromfordulós verseny döntőjét három városban tartották: Pécsen, Szegeden és Debrecenben. A debreceni döntő 2023 március 29.-én a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetében került megrendezésre.

item

Az eseményt Dr. Grunda Marcell, a Germanisztikai Intézet intézetigazgató helyettese nyitotta meg, aki a Germanisztikai Intézet és a Deutsche Telekom közötti többszálon futó szoros együttműködés sikerét a közös célkitűzésben látja: a német nyelv és kultúra népszerűsítésében. Szoták Bea, a Deutsche Telekom Telekommunikációs Divízió igazgatója köszöntőjében a verseny és a díjak ismertetésén túl szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy egész Magyarországon, de a debreceni régióban különösen fontos a német nyelvtudás, mert ennek köszönhetően kiváló karrierlehetőségek nyílnak meg a leendő munkavállalók előtt.

A diákok az alábbi iskolákból jutottak be a döntőbe: Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Tóth Árpád Gimnázium, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Báthory István Katolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium.

item

A tíz diák feladata az volt, hogy egy szabadon választott témából egy tíz perces német nyelvű prezentációt tartson. Az előadások rendkívül sokszínűek voltak: volt, aki az egészséges életmód vagy épp a céltudatosság fontosságát emelte ki, de volt olyan is, aki a halál utáni életről alkotott elképzeléseket és irodalmi feldolgozásokat foglalta össze.

A zsűri tagja volt Gerzsenyi Dávid, Deutsche Telekom Business Operation Manager és Csonka Kitti, a Deutsche Telekom Business Operations munkatársa, akik mindketten kiemelték, hogy kimondottan színvonalas és nagyon felkészült előadásokat lehetett hallani. Végül az alábbi sorrend született:

I. hely: Apró Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, felkészítő tanár: Pálfi Judit

II. hely: Papik Petra, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Papikné Leskovics Judit, Dr. Farkasné Poncsák Anikó

III. hely: Kricsfalussy Kolos, Báthory István Katolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanár: Némethné Szarka Mónika

Különdíj: Kristán Réka, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Papikné Leskovics Judit, Dr. Farkasné Poncsák Anikó

A győztes a Deutsche Telekom jóvoltából egy iPod készüléket nyert, a különdíjazott pedig Germán Györgyi, a Wunderbar Fesztivál koordinátorának köszönhetően meghívást kapott a 2023. április 17-21. között megrendezésre kerülő Wunderbar Fesztivál megnyitójára, illetve egy rádiós beszélgetésre is. Ezen kívül a Deutsche Telekom mind a négy díjazottat vendégül fogja látni a Vezér utcai telephelyükön.

itemitem

A döntőbe jutott diákoknak és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk és kívánjuk, hogy tartsák meg lelkesedésüket a német nyelv és kultúra iránt és ezt a lelkesedésüket terjesszék munkahelyi és baráti körben is. A Germanisztikai Intézet és a Deutsche Telekom virágzó együttműködése ugyanis azt jelzi, hogy a német nyelv nem csak szerethető, de karrierszempontból kimondottan hasznos is.

Írta: Dr. Grunda Marcell

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 09:48