A 2020-as Petőfi S. János díj kitüntetettje

A Petőfi S. János Publikációs Díjat a kuratórium a 2020. évben Béres Norbertnek ítélte oda Verseghy Ferenc szépprózai művei c. munkája alapján, az alábbi indoklással.

Béres Norbert doktori fokozatszerzés előtt álló fiatal kutató, aki a 18-19. század fordulójának klasszikus magyar irodalmát vizsgálja. Fő kutatási területe Verseghy Ferenc irodalmi munkássága, amelyet tanulmányok és szövegkiadások révén elemez. Eddigi munkái eredményeképpen a legfelkészültebb Verseghy-kutatók közé emelkedett. Tudományos tevékenységében harmonikus összhangban áll az igényes irodalom- és kultúratudományi munka és a kritikai igényű szöveggondozás és -kiadás gyakorlata.

A Verseghy Ferenc szépprózai művei (Debrecen, Egyetemi Kiadó, 2018) c. kötet forráskiadásként hiánypótló, magas színvonalú munka, amely a Csokonai Könyvtár: Források, Régi kortársaink sorozatának 20. köteteként látott napvilágot. E feladattal a sorozatszerkesztők, Debreczeni Attila, Imre Mihály és S. Varga Pál még egyetemi hallgatóként bízták meg, amelyet doktori képzésének részeként, értekezéséhez szorosan kapcsolódva a sorozat magas tudományos színvonalához méltó módon végzett el. Béres Norbert az MTA - DE Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport keretében részt vett az elektronikus forráskiadás és szöveggondozás úttörő jellegű munkálataiban is. A kuratórium által díjazott műve nemcsak a saját kutatói pályájába ágyazódik szervesen, hanem a magyar tudományosság szélesebb köreihez is sok szálon kapcsolódik, további ígéretes kutatói pályát prognosztizálva.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25