Akkreditált tanárképzés negyedik alkalommal a bölcsészkaron

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara a Debreceni BSC Kerekasztallal együttműködve 2022. április 20-án immár negyedik alkalommal indított továbbképzést a szakképzésben dolgozó oktatók számára. Ez alkalommal tíz résztvevő képzésére került sor a Debreceni Szakképzési Centrum hat intézményéből, a Beregszászi Pál Technikumból, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolából, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumból, a Brassai Sámuel Műszaki Technikumból, a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumból és a Péchy Mihály Építőipari Technikumból. A 30 órás akkreditált képzés egy háromnapos, 15 órás elméleti képzéssel kezdődött, melyet egy 15 órás mentorálási időszak, távoktatásos képzés és egyéni felkészülési időszak követett.

A tanfolyam anyaga a szektor által definiált kompetenciákra épül.  Célja, hogy az üzleti szolgáltató szektort élő példákon, tapasztalatokon keresztül, az üzletág debreceni szereplőinek közreműködésével, első kézből mutassa be. A tanfolyam előadói a közreműködő cégek munkatársai, vezetői voltak, a mentorálási feladatokat szintén ők látták el.

Buga Bernadett a Diehl Aviation Hungary Kft. HR vezetője így értékelte a kurzust:
Egy vállalat értékét sok más mellett az emberi erőforrás adja. Nem elég ma kiválasztani munkatársainkat, gondolni kell arra is, hogy hogyan alakul a jövő. A jövő munkavállalói pedig még az iskolapadban ülnek és pedagógusaink terelgetik őket. Ahhoz, hogy a pedagógus át tudja adni a hiteles képet arról, hogy milyen is a mai munkaerőpiac és mik azok a lehetőségek, melyek majd a mostani diákokra várnak, elengedhetetlen a tanárokkal való információcsere. Az akkreditált tanárképzés igyekszik egy átfogó képet adni a pedagógusoknak, hogy ők ezzel a tudással készíthessék fel diákjaikat a jövő munkaerőpiacának kihívásaira és lehetőségire. Két világot hozunk itt egymáshoz közelebb, mellyel adunk és egyben kapunk is.

Bognár Imréné a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola oktatója is részt vett a kurzuson:
A három nap alatt fiatal, szakmailag jól felkészült előadókat hallgattam meg, akik bemutatták a Debreceni BSC Kerekasztal tagjait. Megtudtam, hogy milyen céljaik vannak, melyek azok az alapvető kompetenciák, amivel rendelkeznie kell az üzleti szolgáltatás szektor jövőbeni munkavállalóinak. Bepillantást nyertem, hogy mennyire különbözik a mi munkahelyünk az üzleti szolgáltató szektortól. A képzés hozzájárult ahhoz, hogy oktatói munkám során, hogyan tudom elősegíteni a diákok jövőbeli pályaorientációját. Megerősítést kaptam abban, hogy mennyire fontos a megfelelő kommunikáció, idegen nyelvi készségek, probléma felismerés, konfliktuskezelés. Bízom benne, hogy a kapcsolat nem szakad meg az előadókkal. Szívesen látom őket szakmai órákon, pályaorientációs napokon, osztályfőnöki órákon.

Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese a következőképpen értékelte a negyedik kurzust: A tanártovábbképzést azzal a céllal szerveztük, hogy erősítsük a közoktatás, a felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolati hálóját. Nagy öröm számunkra, hogy a képzés népszerű a középiskolai tanárok körében, a pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy ezt a kapcsolatot erősíteni kell, hiszen mindenki számára csak előnyökkel jár: az oktatók új, naprakész ismereteket szereznek az üzleti szektorról, amelyeket továbbadhatnak a diákoknak, az egyetemre az iskolákból így jobban képzett hallgatók érkeznek, az üzleti szektor cégei pedig erősítik az ismertségüket és az elismertségüket a nyilvánosságban.

A képzést minden résztvevő sikeresen lezárta, további iskolai munkájukhoz ezúton is sok sikert kívánunk!

A kurzust természetesen a jövőben is folytatjuk, igyekszünk nemcsak a szakképzésben oktatókat, hanem a gimnáziumi oktatásban dolgozó pedagógusokat is minél szélesebb körben bevonni.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25