Borbély Szilárd Alkotói Szabad Szemeszter

Első alkalommal pályázhatnak alkotói félévre a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói. A Borbély Szilárdról elnevezett Alkotói Szabad Szemeszter meghirdetése egyedülálló az intézmény történetében.

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) dékánja a lehetőséggel biztosítani szeretné, hogy a kar oktatóinak kellő idő álljon rendelkezésére a tudományos előmenetelükhöz nélkülözhetetlen monográfiák elkészítéséhez. Ennek érdekében a nyertes pályázó a következő félévben mentesül valamennyi oktatói kötelezettsége alól. A tanév következő félévére vonatkozó ösztöndíjra, első körben, két kategóriában – junior (39-45 év), adjunktusok, szenior (49-55 év), docensek – lehet pályázni december 16-ig.

– Hosszas előkészítő munka előzte meg a mostani kiírást. A BTK dékánja hangsúlyozta: a szakmai előmenetel nem csak kari, hanem egyetemi szinten is fontos szempont, hiszen – többek között – ez is egyik szegmense a nemzetközi rangsorok értékelési szempontjainak. A junior kategória a habilitációhoz, a szenior pedig az egyetemi tanári kinevezéshez szükséges kötet megírásához nyújt támogatást. A kiírás feltételeit, rendjét, ha szükséges, a tapasztalatok alapján fogjuk majd igazítani.

Keményfi Róbert kiemelte: nem véletlen a szemeszter elnevezése, hiszen a kar így nem csupán emléket állít a tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori oktatójának, hanem egyben tiszteleg is Borbély Szilárd alkotói életútja előtt.
A benyújtott pályázatokról szakemberek bevonásával dönt a BTK dékáni tanácsa, az eredményről az érintettek december 31-ig kapnak értesítést.

A pályázati kiírás a BTK honlapján a jövő hét elején megjelenik.

 

BZS - sajtóiroda

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25