Felvételi: töretlen a BTK népszerűsége

Bár országosan csökkent a felsőoktatásba jelentkező felvételizők száma, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara (DE BTK) megőrizte népszerűségét. Alapképzésre első helyen közel 100-zal emelkedett a jelentkezések száma az előző évi adatokhoz viszonyítva.

A DE BTK által meghirdetett alapszakok közül első helyen – a tavalyi 663 helyett - 758-an jelöltek meg képzést az idei felvételi eljárásban.

- Ebből – ahogyan az előző évek eljárásai során is - kiemelkedő az anglisztika és a pszichológia iránti érdeklődés. A tavalyihoz képest nagyot lépett előre a kommunikáció- és médiatudomány, amely így fellépett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára – tájékoztatott Takács Levente. A BTK oktatási dékánhelyettese kiemelte: 25 első helyes jelentkezést szerzett a három kar – Állam- és Jogtudományi Kar, BTK, Gazdaságtudományi Kar – együttműködésében újonnan induló nemzetközi tanulmányok alapszak.

A diszciplináris mesterképzésben már évek óta és országosan is megfigyelhető egy csökkenő tendencia, amely a DE BTK-t sem kerülte el. Idén némileg visszaesett az érdeklődés, amelyet a tavalyi 238 helyett a 175 első helyes jelentkezésszám mutat. A leendő hallgatók körében változatlanul népszerűek azonban a fordító- és tolmács, kulturális mediáció, kommunikáció- és médiatudomány, a pszcihológiai, valamint a néprajz mesterképzés.

- Az osztatlan tanárképzésben – hasonlóan az országosan általánosan megfigyelhető adatokhoz – nálunk is mutatkozik némi – 70 főnyi – csökkenés.
A legtöbb jelentkezőt továbbra is az angol és a történelem szakok vonzzák, de tavalyhoz képest - az általános csökkenő tendencia ellenére- valamelyest nőtt az érdeklődése az orosz, a francia és az olasztanár szakok iránt. Összesen 265 első helyes jelentkezést „könyvelhettünk” el bölcsész tanári szakokra – sorolta az adatokat Takács Levente.

A DE Bölcsészettudományi Karára nappali és levelező képzésben 4500 felvételiző pályázik, ebből 1372 az első helyen jelentkezők száma. A Debreceni Egyetemre felvételizők teljes adatbázisát tekintve a kar töretlen népszerűségét mutatja, hogy az intézményt első helyen megjelölők 17 %-a a BTK képzései iránt érdeklődik.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25