Határtalan bölcsészet

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara programok sokaságát kínálja a Kutatók Éjszakáján (2019. szeptember 27.) az Egyetem téri Főépületben. A bölcsészkar kutatói interaktív előadásokkal, vetélkedőkkel, tréningekkel mutatják meg milyen sokféleképpen számít a mindennapi életben a humán műveltség, a nyelvek és a kultúrák ismerete.

A témák változatosak: a horror vonzereje, a sorozatgyilkos médiaszenzációja, filozófiai és költői szó, a prostitúció és a valutázás története, egy nyugat-német konteó, testek és tabuk, drámai életutak és morális dilemmák, kockázatvállalás a játékban és a sportban, a Z-generáció médiahasználata, a távkapcsolatok életképessége, börtönszleng, a kegyes halál Hollandiában, rockzene és rendszerváltás, varázsmesék és rémtörténetek az orosz folklórból, popkulturális podcast-ajánló, digitális művészeti projektek.

Az érdeklődők játszva kipróbálhatják, hogy meg tudnának-e élni segélyekből, kiszabadulnak-e kommunikációval a kutyaszorítóból, eligazodnak-e a nyelvrokonsággal kapcsolatos pletykák útvesztőjében, önismereti pszichodrámában vehetnek részt. Workshop nyílik az online tartalomalkotásról, a kreatív vers- és dalírásról.

Az egyetem főépületének labirintusát a látogatók egy történelmi, műveltségi játék során fedezhetik fel: a szabadulószobák mintájára Dante útján mennek végig a Pokol bugyrain keresztül.

A kulturális különbségek sikeres kezeléséhez finn és észt gasztró-bisztró és nyelvi koktélbár, holland, flamand és belga témájú előadások, kisfilmek, nyelvleckék, olasz zenés gasztró-bemutató, német nyelvtanulást segítő tippek adnak hasznos és élvezetes tanácsokat.

A gyermekek próbára tehetik néprajzi tudásukat a III. emeleti kerengőben: megtanulhatják a néprajzi selfie készítését és a Hagyományőrző címért vetélkedhetnek.

A játékok helyezettjei értékes ajándékokat nyernek bölcsészkari logóval, ami ritka trófea.

A bölcsészkari programokról az egyetemi programfüzet 7–16. oldalai átfogó tájékoztatást nyújtanak. A programok részletei a https://www.kutatokejszakaja.hu/ honlapon találhatók, ha a „DE Főépület” (helyszín) és a „Bölcsészettudomány” (tudományág) szavakra szűrünk.

Dokumentumok:
Programfüzet

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25