Mexikói halottak napi ünneplés

November 6-án a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete a mexikói halottak napjának (Día de los Muertos) rítusairól szervezett programot.
A programnak része volt a hagyományos oltárállítás, amelyen jellegzetes elemek, mint a cukorból és csokoládéból készült koponyák, anyag csontvázak és ételáldozatok kaptak helyet. A résztvevők csoportokat alkotva válaszolták meg a kvízkérdéseket, a nyertes díja egy csokoládéból készült koponya volt. A diákokat koponyát ábrázoló képek színezésére is invitálták. A program záró- és egyben csúcspontja volt a mexikói vendégoktató, Agustín Cadena előadása.

A mexikói őshonos közösségek a halottak napján megünneplik a már eltávozott rokonaik és szeretteik átmeneti visszatérését a földre. Az ünnep minden évben október végén és november elején történik. Ez az időszak a kukorica termesztés éves ciklusát is jelzi, amely az ország legfontosabb élelmiszernövénye. A halottak napjának megünneplése fontos helyet foglal el a mexikói őshonos közösségek életében. A pre-hispán vallási rítusok és a katolikus ünnep két univerzumot egyesítenek, az egyiket az őshonos hitrendszer jellemzi, a másikat a 16. században az európaiak által bevezetett világnézet. 

A halottak napja mexikói ünnepét 2008-ban az UNESCO az emberiség kulturális örökségének részévé nyilvánította.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25