Sikerek tudományos kutatási pályázaton

A Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Tudományos Kutatási Program kutatócsoportoknak és hallgatóknak szóló pályázatán nyert a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék kutatócsoportja és hallgatói.


A programot, amelynek célja – többek között - a kutatómunka támogatása, a tudományos munkát végzők számának növelése, valamint a közösségi művelődés tudományos utánpótlásának erősítése, idén második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Művelődési Intézet.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művelődéstudományi Kutatócsoportja erdélyi kollégák bevonásával egy határon túli kulturális intézményrendszert feltáró kutatással pályázott.


- A „Helyzetkép az erdélyi magyar kulturális intézményrendszerről” című kutatás célja, hogy feltárja a kulturális intézmények személyi és működési feltételeinek helyzetét Erdélyben. Fel kívánja tárni a kulturális intézmények és szervezetek működésének általános jellemzőit; az intézmények anyagi és humán erőforrásait – összegezte Juhász Erika, a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője.


A tudományos diákköri munkát végzők számára kiírt alprogramban három kulturális mediáció szakos hallgató és témavezetőik nyertek el egy éves kutatási támogatást. A kutatási program közvetlen célja a közművelődési szakmával ismerkedő, tehetséges alap- és mesterszakos hallgatók Országos Tudományos Diákköri Konferenciára készített pályamunkájának alapját jelentő kutatás támogatása.


A hallgatók a következő témákban folytatják kutatásaikat: Kiss Edit (témavezető: Márkus Edina): Közművelődés és civilek - Közösségfejlesztés a kultúra eszközével Szolnokon; Pető Lilla (témavezető: Juhász Erika): A közművelődés hálózata, Oszterman Dorottya (témavezető: Erdei Gábor): A közművelődési intézmények szerepe az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosításában.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25