Tanulmányi és karrierperspektívák német tagozatos gimnazisták számára

Tanulmányi és karrierperspektívák német tagozatos gimnazisták számára

2023.03.22-én a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium 10. és 11-es tanulói látogattak el a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetébe, majd a Debrecen BSC Kerekasztal „Karrier Körút” programsorozatának részeként két tagvállalat, a Diehl Aviation és a Flowserve Hungary mindennapjaiba pillanthattak be. 

item

A tanulmányi kirándulás folytatása volt annak a tavaly megkezdett programnak, melynek célja, hogy a németül tanuló diákok számára egyrészt tanulmányi perspektívát nyújtson a Debreceni Egyetem, másrészt pedig konkrét karrier lehetőségeket vázoljon fel számukra a szolgáltató szektorban. 

A gimnázium tanulói a napot ennek megfelelően a Debreceni Egyetemen kezdték. A diákoknak Pintye Erzsébet, a Germanisztikai Intézet tanársegéd munkatársa tartott német nyelvű workshop-ot, valamint ezt követően Dr. Grunda Marcell, a Germanisztikai Intézet intézetigazgató helyettesével járták körbe az egyetemi campust.

Bakos Zsuzsa és Jászfai Kata gimnáziumi diákok elmondása szerint, „a workshop olyan érzést nyújtott, mintha egy egyetemi órán vettünk volna részt”, a körbevezetésnek hála pedig megismerték a főépületet, ill. a nemrég átadott Learning Centert.

Ezt követően a diákok a Debrecen BSC Kerekasztal szervezésének köszönhetően meglátogathatták a Diehl Aviation és a Flowserve Hungary munkahelyeit. Itt megismerhették a nemzetközi szinten is egyedülálló módon együttműködő Kerekasztal tagjait (4iG, British Telecommunications, Cosmo Consult, Deutsche Telekom IT Solutions, Diehl Aviation, EPAM, Flowserve, NI, Transcosmos, United Call Centers), valamint beleláthattak a cégek modern munkakörnyezetébe.

item

A diákok a látogatás után kiemelték azt, hogy milyen nagy élmény volt számukra látni a gazdagon felszerelt irodaházakat, valamint, hogy „a segítőkész előadók által betekintést nyerhettünk a cégek működésébe és az irodai mindennapokba.”

A program szervezői abban bíznak, hogy a kéttannyelvű gimnázium diákjai személyesen is meggyőződhettek arról, hogy érdemes továbbra is németül tanulni, hiszen Debrecenben egyre nő a németül tudó munkaerő iránti kereslet, és egy sikeres karrier érdekében nem kell messzire menniük. Az ehhez vezető legbiztosabb út pedig a Debreceni Egyetemen keresztül vezet.

item

Írta: Dr. Grunda Marcell 

Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 27. 08:11