Töretlen a BTK népszerűsége

Továbbra is őrzi népszerűségét a felsőoktatásba jelentkező hallgatók körében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, amelyre a felvételi eljárás során 945 hallgató jutott be.
Mind az alapképzésen, mind az osztatlan tanárképzésen siker, hogy a Bölcsészettudományi Kar valamennyi meghirdetett szakja elindul.

- Arányaiban a legnagyobb növekedést a néderlandisztika produkálta, ahol a tavalyi 17 főhöz képest több, 24 hallgató került be az egyetemre. De népszerű szak még az anglisztika, a kommunikáció, a közösségszervezés, illetve idén ismét a néprajz, a történelem és a szociológia is – tájékoztatott Takács Levente. Az oktatási dékánhelyettes kiemelte, hogy a legmagasabb pontszámot az állami finanszírozásba kerüléshez a kommunikáció szakon kellett elérni (440 pont), amelyet szorosan követ a pszichológia. - A 17 szakra számított átlagpontszám 342 – tette hozzá a dékánhelyettes.

- A tanárképzést - hallgatói létszám tekintetében - évek óta a történelem vezeti 100 közeli, olykor afölötti elsőéves hallgatóval. A legnépszerűbb párosítás a történelem-angol és a történelem-testnevelés. A bölcsészkar 12 szakot kínál, amelyek között a hagyományos (angol, német, magyar) mellett megtalálhatók a hon- és népismeret, az etikatanár, a közösségi művelődés tanára vagy az olasztanár is, amelynek a szeptemberben induló tanévben ez lesz a második évfolyama. 450 fölötti pontszámmal lehetett bekerülni az angol-latin és az angol-olasz szakpárra, de a német - testnevelés párosításhoz is 430 fölötti pont kellett – sorolta Takács Levente

A Bölcsészettudományi Kar további sikere, hogy mind az alapképzésben (BA), mind a mesterképzésben (MA) növekedett a nappali tagozatos, államilag támogatott hallgatók száma. (Előbbiben a tavalyihoz képest 37, utóbbiban 7 fővel.) Az alapképzésben a levelező tagozaton is növekedés tapasztalható.

A diszciplináris mesterképzésen 15 szak indul. A legnépszerűbbek a fordító- és tolmács, a pszichológia valamint a kommunikáció- és médiatudomány.
A végleges létszám a jogorvoslatok elbírálásával és a pótfelvételit sikeresen teljesítőkkel tovább emelkedhet. Utóbbi eljárásban a Bölcsészettudományi Kar szinte valamennyi képzésére lehet még jelentkezni.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25