Újabb kari segítségforrások a tudományos tevékenységhez

Továbbra is nyitott a Tudományos Alap, pályázat elektronikus tankönyvek kiadására, alkotói ösztöndíj-lehetőségek, személyi változás a Kar vezetésében – néhány példa arra, hogy milyen tervekkel, változásokkal kezdte a 2019-es évet a Bölcsészettudományi Kar.

A részleteket Keményfi Róbert dékán ismertette. Keményfi Róbert

Az oktatáson túli tevékenységet a jövőben is segíti a Tudományos Alap támogatása, amely továbbra is nyitott és pályázható – erősítette meg a 2018. november 29-én, a Tudomány Napján elhangzott bejelentését Keményfi Róbert. A dékán kiemelte, hogy emelkedett a pályázati korhatár, és 15 százalékkal magasabb a megpályázható támogatási összeg is. – Mindez lehetővé teszi, hogy oktatóink még több konferenciára, akár nemzetközi szakmai eseményekre is eljuthassanak.

A frissített pályázati űrlap elérhető:

https://btk.unideb.hu/

Jó hír, hogy a Hallgatói Önkormányzattal együttműködve lehetőség nyílik a kor követelményeihez igazodó elektronikus tankönyvek, tananyagok megjelentetésére is. Első lépésben az egyetemi tanáraink számára nyitott a program, akiktől elsődlegesen szöveges "tartalomszolgáltatást" várunk. Az elektronikus tankönyv technikai részleteit az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai dolgozzák ki. A pályázati kiírás a héten megjelenik a Kar honlapján.

„Szabad félév” alkotói lehetőségével támogatja a Kar az 55 életév alatti munkatársak tudományos tevékenységét is. Az, hogy mennyien kaphatják meg a támogatást, a költségvetés függvénye, ezért a pályázati kiírás – a pontos feltételek és az elvárt eredmények meghatározásával – április végén – a költségvetés elfogadása után – jelenik majd meg.

– Mindezeken túl a Kar további fejlődéséhez, sikereihez, eredményes működéséhez, népszerűségének megőrzéséhez nélkülözhetetlennek tartom, hogy a szakmai színvonal megőrzése érdekében az oktatók törekedjenek arra, hogy folyamatosan jelen legyenek – személyes részvételükkel, munkájuk publikálásával - a hazai és hangsúlyosan, a nemzetközi tudományos fórumokon – emelte ki a dékán. Hozzátette: ehhez a dékáni vezetés minden segítséget megad, és ennek megvalósításához további támogatási formák kidolgozását tervezi.

A közelmúltban személyi változás is történt a Bölcsészettudományi Kar vezetésében: Forisek Péter egy nagy felelősséggel járó, komoly összegű pályázatot vezet az egyetemen, amely program gondozása rengeteg időt igényel. Forisek Péter úgy ítélte meg, hogy nem tud kellő energiát és időt fordítani dékánhelyettesi tevékenységére, ezért elköszönt a kari vezetéstől. A döntését tiszteletben tartjuk, eddig végzett munkáját pedig nagyon köszönjük – fogalmazott Keményfi Róbert. A dékán egyben azt is bejelentette, hogy az oktatási dékánhelyettesi feladatokat március elsejétől Takács Levente egyetemi docens, a Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék vezetője látja el.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Béres Zsuzsa

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25