Versenyelőnyben a németül tudók

2021. március 18-án ismét megrendezésre került a Sprichst du Deutsch? (beszélsz németül?) című német nyelvi verseny döntője, melyet a Deutsche Telekom IT Solutions immár harmadik éve szervezett meg közösen a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetével. A verseny fő koordinátora, Magyar Péter (egyetemünk korábbi német szakos hallgatója, jelenleg Business Operation Consultant a Deutsche Telekom IT Solutions-nél,) elmondta, hogy a januárban kezdődő versenyre több mint 100 diák jelentkezett több mint 15 debreceni, illetve környékbeli középiskolából.

Az online kitöltendő német nyelvi tesztet követően a második fordulóba 30 diák jutott tovább. Nekik egy német nyelvű fogalmazást kellett beküldeniük. A legjobb 10 diák pedig bekerült a döntőbe, mely a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel online került megrendezésre.

Az idei döntősöket és felkészítő tanáraikat, Szoták Beáta, a Deutsche Telekom IT Solutions Telekommunikációs Divízió igazgatója, Dr. Germán Györgyi, a FernUniversität in Hagen Távtanulási Központ vezetője, valamint a Deutsch.Karriere.Erfolg kampány koordinátora, továbbá Dr. Csatár Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának stratégiai és gazdasági dékánhelyettese, a Germanisztikai Intézet egyetemi docense köszöntötte.

A diákoknak egy szabadon választott témában, egy kb. 10 perces német nyelvű power point-os prezentációt kellett tartaniuk, melyet a háromfős zsűri (Dr. Germán Györgyi, Gerzsenyi Dávid, a Deutsche Telekom IT Solutions Business Operation Manager munkatársa, és Dr. Grunda Marcell a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetének egyetemi adjunktusa) értékelt. Az előadások témaválasztása rendkívül sokszínű volt: a környezetvédelem, a szabadidő, animációk és idegennyelv-tanulás mellett előadást hallhattunk a 2008-as gazdasági világválságról, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységeiről, de a fiatalokat aktuálisan érintő pandémikus helyzetről, illetve általában a fiatalok életéről is. Ez utóbbi előadója Kállai Petra Lilla, a Tóth Árpás Gimnázium diákja (felkészítő tanára Kárpáti Noémi) nyerte el az idei év fődíját, amely egy Ipad volt. Második helyezett Gercsák Tamás, a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum diákja (felkészítő tanára Linzenboldné Török Ilona), harmadik helyezett pedig Orosz Bianka, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tanulója (felkészítő tanára: Bogdán Gabriella) lett. A helyezetteken kívül a döntőbe jutott minden diák részesül valamilyen jutalomban, melyet a Deutsche Telekom IT Solutions postán juttat el a tanulók számára.

A verseny célja, hogy motiválja a diákokat a német nyelv tanulására, melynek régiónkban egyre fontosabb szerepe van, és amely nyelvtudás versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon.

Ha az olvasót is érdekli, hogy milyen karrierlehetőségek nyílnak meg azok számára, akik beszélnek németül, látogasson el bátran a www.deutsch-karriere-erfolg.com oldalra, ha pedig debreceni vonatkozású német programok, nyelvvizsgák, nyelvi kurzusok érdeklik, akkor tekintse meg a Debreceni Német Kulturális Fórum honlapját: www.deutsches-kulturforum.hu

A Deutsche Telekom IT Solutions cégről és munkalehetőségeiről itt tájékozódhat: www.deutschetelekomitsolutions.hu

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetéről pedig az alábbi honlapon talál bővebb információkat: www.gi.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25