70 éves a Néprajzi Tanszék

A Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke megalakulásnak 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülést 2019. szeptember 20-án. A majd kétszáz ünneplő vendég között egykori és jelenlegi hallgatók, oktatók, valamint a néprajz és más tudományág képviselői, kollégái is jelen voltak. A találkozó nyitányaként Terék József, Pest Megyei Emlékéremmel és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zenepedagógus, a tanszék negyed éves PhD hallgatója tárogatójátékát hallhattuk.

Dr. Bartha ElekA rendezvényt Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Néprajzi Tanszék egyetemi tanára, egykori tanszékvezetője nyitotta meg. Az ünnepi ülésen a tanszékalapító Gunda Béla, és a másik néhai tanszékvezető, Ujváry Zoltán professzor munkásságát és emlékét bemutató videofilmet láthattunk, amelyet Szabó Henriett harmadéves PhD hallgató állított össze. A két neves néprajztudós tudományos tevékenysége mellett tanári és kutatói személyiségét is megismerhettük, az egykori tanítvány, Bodó Sándor a Magyar Néprajzi Társaság elnökének interpretálásában.

Dr. Bodó Sándor

A tanszék életének utóbbi évtizedéről számolt be Kavecsánszki Máté, egyetemi adjunktus. A nemzetközi kapcsolatok és a német néprajzi kutatások jelentőségét hangsúlyozta a Debreceni Egyetem frissen avatott néprajzkutató díszdoktora, Hans-Werner Retterath, aki felvételről tolmácsolta saját kutatóintézetének, a freiburgi IVDE munkatársainak jókívánságait.

Dr. Keményfi Róbert

A rendezvényt Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a Néprajzi Tanszék vezető egyetemi tanára ünnepi beszéde zárta, amely egyrészt a Tanszék előtt álló kihívásokról szólt, másrészt új képzési utakat jelölt meg a következő időszakra vonatkozóan.
Az ünnepi ülésre Marinka Melinda és Nagy Éva szerkesztésében a tanszék első hetven évét bemutató kötet jelent meg.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25