A Digitális Interakciók Kutatócsoport bemutatkozása

A napjaink digitális alapú kommunikációinak és a humán-robot interakcióknak a tanulmányozására megalakult a Digitális Interakciók Kutatócsoport a DE BTK Pszichológiai Intézetében. A kutatócsoport célja, hogy vizsgálja a mesterséges intelligencia felhasználásának pszichológiai vonatkozásait az alábbi két területen:

1. A Humán-Robot Interakciók (HRI) pszichológiai vonatkozásainak és komponenseinek vizsgálata, mely egyrészt tanulmányozza az emberek különböző robotokkal való interakcióinak egyéni különbségeit, többek között a robotok iránti attitűdök és a hatékony kommunikáció területein. Másrészt az ember-robot, illetve az ember-mesterséges intelligencia ágens interakciók alkalmazási lehetőségeinek kutatása elsődlegesen munkahelyi környezetben. Mindezt összhangban az etikus (társas, érzelmi szükségleteket és az emberi értékeket tiszteletben tartó) human-robot kapcsolatok kialakításával és elősegítésével.

2. A számítógéppel és egyéb intelligens digitális eszközökkel közvetített ember-ember közötti interakciók vizsgálata, különös tekintettel az e-sport, a gamifikáció, a home office és az online munkavégzés területeire, az online munkacsoportok hatékonyságára és az ilyen munkacsoportok vezetési sajátosságaira. A napjaink kihívásaira reflektáló digitális kompetenciák kialakításának és pszichológiai vonatkozásainak vizsgálata is kiemelt terület.

A kutatócsoport megalakulásáról és céljairól Dr. Csukonyi Csilla (kutatócsoport-vezető) már két nemzetközi fórumon is tartott bemutatkozó előadást, a „Horizon Europe Matchmaking Event on Digital and Emerging Technologies and Human-centred AI” eseményen 2022. január 24-én, és az oxfordi vezetésű Neurotech WP6 Meeting keretében február 8-án.

A napokban egy újabb „taggal” bővült a 8 fős csoport, a világ legkisebb humanoid robotja, mesterséges intelligenciával rendelkező és akár Deep Learning-re is képes, programozható Nao robot (a Softbank Robotics gyártmánya) érkezett az Intézetbe, amelyet az Intézet szerzett be egyrészt saját erőforrásból, másrészt a DE BTK támogatásával. Segítségével ezentúl a humán-robot interakciókat kísérleti pszichológiai módszerekkel is képesek vagyunk vizsgálni a megfelelő etikai engedélyek birtokában.

Az újonnan megalakult kutatócsoport együttműködési tervei között szerepel angol, finn és lett egyetemi kutatócsoportokkal való együttműködés a Horizon Europe Networking és a Neurotech WP6 keretében, a humán-robot interakciókon belüli bizalom, felelősségvállalás és a megbízhatóság jelenségeire fókuszálva. A jövőbeli terveket nézve a kutatócsoport vizsgálati területei között az önvezető autókkal kapcsolatos humán faktorok feltárása is szerepel.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25