Német díszdoktort avatott a BTK

A Bölcsészettudományi Kar felterjesztésére díszdoktorai sorába avatta a Debreceni Egyetem június 1-én rendezett ünnepségén Dr. Hans-Werner Retterath néprajzkutató, a freiburgi Kelet-európai Németek Néprajzi Intézet igazgatóhelyettesét, a freiburgi Albert-Ludwig Egyetem Európai Etnológia Intézetének oktatóját.
A néprazkutató a debreceni látogatása során az ünnepséget megelőzően székfoglaló előadást tartott a Néprajzi Tanszék és a Germanisztikai Intézet oktatóinak, hallgatóinak az első világháború képeslapkultúrájáról.
Hans-Werner Retterath kapcsolata a Debreceni Egyetemmel 2006-ra datálható, amikor a Néprajzi Tanszék egyik fiatal kolléganője ösztöndíjasként folytatott kutatómunkát a freiburgi Kelet-európai Németek Néprajzi Intézetben.

– Engem is meglepett a magyar kutatóhölgy lelkesedése és nyitottsága. Az első kapcsolatfelvétel után két éves előkészítő munka eredményeként 2008-ban az intézetem és a Néprajzi Tanszék közös nemzetközi konferenciát szervezett. Akkor jártam először Debrecenben, de akkor el is döntöttem, hogy lesz még folytatás – mondta Dr. Hans-Werner Retterath.
A kapcsolatfelvételt és a sikeres közös tanácskozást újabb hallgatói és oktatócserék, valamint szakmai konferenciák követték, mind magyar, mind német részről, Debrecenben és Németországban egyaránt.

- Büszke vagyok arra, hogy a szakmai, tudományos együttműködésen túl szoros emberi, baráti kapcsolatokat is sikerült kialakítani, ami tovább segíti a kölcsönös együttműködést – hangsúlyozta Hans-Werner Retterath. A német kutató június 1-én, a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában vehette át Szilvássy Zoltán rektortól a díszdoktori címet igazoló oklevelet.
- Tevékenységében mindenkor fontos szerepet játszott a Debreceni Egyetem német kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatainak gondozása. Tudományos munkássága nemzetközi szinten elismert, európai vonatkozásban kiemelendő a kelet-európai államok irányába fordított kutatói figyelme, a lengyelországi és magyarországi tudományos életben nyújtott aktivitása. Szakmai lektorként közreműködött több kiadványunk megjelentetésében, elősegítette a kutatói és oktatói mobilitás németországi megvalósítását, szakmai tanácsadóként és mentorként fogadta oktatóinakat, kutatóinak és hallgatóinkat egyaránt. Az idegennyelvi évkönyvünk nemzetközi szerkesztőbizottságának igen aktív tagja. Konferenciáink főelőadójaként támogatta szakmai rendezvényeinket és segítette munkánkat a hallgatói képzésben is – fogalmazott díszdoktori méltatásában Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja.
- A szakmai kapcsolatok révén a saját kutatásaimhoz is sok impulzust kapok: elsősorban a néprajz-történeti kutatások és a a háborúk közöti németség aktivitása kutatásaim egyik súlypontja - mondta el Hans-Werner Retterath. A tudomány mellett azonban az emberi kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy Debrecen a szívemhez nőtt. Nagy öröm és büszkeség számomra ezt a kitüntetés. Sajnos sokak számára Európában még nem ismert, hogy a 18. és 19. században Debrecen a felvilágodás egyik fellegvára volt. A legkiemelkedőbb nevek számomra Radványi István, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor. Ezt az eszmét viszi tovább a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke is: a magyar mellett más nemzetek értékeit úgy vizsgálják, hogy egy közös eurpópai úton tudjunk haladni. Ebben az értelemben folytatjuk tovább együttműködésünket – mondta a díszdoktori oklevél átvételét követően Hans-Werner Retterath, aki beszéde zárásaként néhány magyar szóval mondott köszönetet az őt ért elismerésért.

 

Az interjút készítette: Béres Zsuzsa sajtóreferens

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:25